Upalne bolesti crijeva su kronične upalne bolesti koje uključuju Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis. Nastaju kao rezultat kombinacije genetičke predispozicije, okolišnih faktora i abnormalnih imunosnih odgovora na gastrointestinalnu mikrobiotu. Prevalencija deficijencije vitamina D u osoba oboljelih od upalnih bolesti crijeva veća je u odnosu na opću populaciju, posebice kod osoba oboljelih od Crohnove bolesti. Klinička istraživanja dokazuju povezanost nedostatka vitamina D i patogeneze upalnih bolesti crijeva, relapsa bolesti, boli te povećanog rizika od raka, operacije i hospitalizacije.
Tri su glavna izvora vitamina D: izlaganje suncu, prehrana i suplementacija. Izvori vitamina D u hrani uključuju namirnice životinjskog porijekla poput masne ribe (haringa, skuša, losos, sardine), jetrica, crvenog mesa, žutanjaka te obogaćenih namirnica (npr. obogaćene žitarice). Pacijenti oboljeli od upalnih bolesti crijeva većinom imaju nizak unos namirnica bogatih vitaminom D jer im one često izazivaju neugodne simptome bolesti, stoga je adekvatan unos vitamina D putem prehrane malo vjerojatan. Zbog toga se vrlo često u pitanje dovodi suplementacija vitaminom D pri čijem je odabiru vrlo bitno uzeti u obzir nekoliko čimbenika poput aktivnosti bolesti, stupnja deficita vitamina D, malapsorpcije, pretilosti ili pak učestalosti pacijentovog izlaganja suncu. ESPEN (eng. European Society for Clinical Nutrition and Metabolism) preporuča, ukoliko je potrebno, suplementaciju vitaminom D, stoga bi stručne osobe trebale razmotriti uporabu iste u liječenju upalnih bolesti crijeva.