Jedna od najznačajnijih i pacijentima najizazovnijih promjena je promjena prehrambenih navika. Glavni cilj nutritivne terapije dijabetesa je promovirati uravnotežen način prehrane koji će pomoći u postizanju adekvatnih razina glukoze, lipidnog profila i krvnog tlaka, ali i spriječiti ili odgoditi komplikacije bolesti.
Istraživanja upućuju na učinkovitost gubitka 5-10% tjelesne mase kod pretilih i osoba prekomjerne tjelesne mase, nutritivno bogate hrane te 150 minuta tjelesne aktivnosti tjedno. U kontroli bolesti, najčešće se spominje mediteranska prehrana koja se temelji na namirnicama biljnog porijekla, ali pri tome ne isključuje niti jednu grupu namirnica. Karakterizira ju visok unos cjelovitih žitarica, maslinovog ulja, voća i povrća, orašastih plodova te leguminoza, umjeren unos mliječnih proizvoda, ribe i peradi te nizak unos crvenog mesa i slatkiša. Poželjno je ograničiti unos soli do 6g dnevno kako bi se kontrolirao krvni tlak te spriječio ili usporio razvoj komplikacija bolesti. Umjerena konzumacija vina dio je uobičajene mediteranske prehrane te može imati pozitivan učinak na zdravlje. No, pacijenti oboljeli od dijabetesa trebaju biti oprezni s unosom alkohola te ga konzumirati uz hranu i izbjegavati konzumaciju navečer zbog noćnih hipoglikemija. Osobe na inzulinu ili oralnim hipoglikemicima trebali bi ga izbjegavati zbog povećanog rizika od hipoglikemije.
Važno je naglasiti kako ”idealna prehrana” u postizanju željenih ciljeva ne postoji, već ju je potrebno uskladiti i prilagoditi s obzirom na individualne ciljeve te preferencije i mogućnosti pacijenata oboljelih od dijabetesa tip 2.