Kako prehrana trudnice i bebe utječe na razvoj alergija?

alergije-trudnice-bebe
Raznovrsna hrana u prvim godinama života ključna je u zaštiti od alergija zbog izloženosti različitim antigenima prisutnima u različitoj hrani što omogućuje razvoj imunološke tolerancije na iste.

Učestalost alergija sve više raste, a najveći porast zabilježen je u dojenčadi i djece s alergijama na hranu ili atopijskim dermatitisom. Alergije nastaju kao rezultat pretjerane i štetne reakcije imunološkog sustava na uobičajeno bezopasne tvari. O točnom uzroku alergijskih reakcija posredovanih IgE antitijelima ne može se govoriti jer na njihov razvoj utječu brojni faktori: od genetičkih i okolišnih faktora pa sve do prehrane i načina života. Za optimalan razvoj, održavanje i funkcioniranje imunološkog sustava vrlo je važna prehrana koja može utjecati na razvoj alergija tijekom intrauterinog razvoja, nakon rođenja tijekom dojenja te nakon uvođenja krute hrane, ali može koristiti i za prevenciju, kontroliranje i liječenje alergija na hranu.

Bilo koja hrana može uzrokovati pretjerani imunološki odgovor. Iako se oko 170 namirnica smatra potencijalnim alergenima, preko 90 % alergija na hranu uzrokuje osam najčešćih alergena: jaja, kikiriki, kravlje mlijeko, soja, orašasti plodovi, riba i školjke te pšenica. Proizvodnja hrane te njezina priprema mogu utjecati na povećanje alergijske reakcije. Raznovrsna hrana u prvim godinama života ključna je u zaštiti od alergija zbog izloženosti različitim antigenima prisutnima u različitoj hrani što omogućuje razvoj imunološke tolerancije na iste. Omega-3 polinezasićene masne kiseline, vitamini A, C, D i E, bakar, cink i selen te prebiotici i probiotici imaju ulogu u normalnoj funkciji imunološkog sustava te se posljedično povezuju s rizicima od alergija. Tako se smanjena konzumacija masne ribe, bogate omega-3 masnim kiselinama s protuupalnim učinkom, tijekom trudnoće i djetinjstva povezuje s većim rizikom od razvoja alergija. Intestinalna mikroflora ima važnu ulogu u ranom razvoju imunološkog sustava i vrlo vjerojatno utječe na razvoj alergija, a na nju se može utjecati konzumacijom neprobavljivih oligosaharida iz majčinog mlijeka ili prebiotičkih oligosaharida, prehrambenih vlakana i probiotika. Trenutne preporuke alergologa odnose se na uključivanje krute hrane nakon 4. mjeseca života kako bi se spriječio razvoj alergija na hranu, a odgađanje uvođenja potencijalnih prehrambenih alergena poput kravljeg mlijeka ili jaja nakon 6. mjeseca preporučuje se jedino kod djece u čijoj su obitelji poznati visoki rizici za razvoj alergija na hranu te ako je liječnik savjetovao drukčije.

Liječenje alergija na hranu uključuje eliminacijsku dijetu pri kojoj se izbjegava sva hrana koja sadrži određeni alergen. Izbjegavanje jedne ili više skupina namirnica može dovesti do smanjenog unosa važnih nutrijenata za rast, razvoj i zdravlje organizma, stoga je vrlo bitno pronaći odgovarajuće zamjene te se pri tome posavjetovati s nutricionistom ili liječnikom. Izbjegavanjem mlijeka može doći do nedostatka kalcija važnog za pravilan razvoj kostiju, dok se izbjegavanjem žitarica poput pšenice, ječma, raži ili zobi može smanjiti unos složenih ugljikohidrata, prehrambenih vlakana i raznih mikronutrijenata. Izbjegavanje svih orašastih plodova više se ne preporuča, već je vrlo bitno isključiti samo one vrste koje izazivaju alergijsku reakciju. Najbolja preporuka tijekom svih faza života je uživanje u uravnoteženoj prehrani koja uključuje sve skupine namirnica.

Tea Stipčić, univ.bacc.nutr.

Podijeli:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Popularno

Utjecaj prehrane na dijabetes

Dijabetes predstavlja veliki javnozdravstveni problem te se broj oboljelih drastično povećava. Većina dijagnosticiranih pacijenata boluje od dijabetesa tip 2 čiji se razvoj vrlo često povezuje s načinom života, osobito prehranom.

Je li nedostatak vitamina D opasan?

Klinička istraživanja dokazuju povezanost nedostatka vitamina D i patogeneze upalnih bolesti crijeva, relapsa bolesti, boli te povećanog rizika od raka, operacije i hospitalizacije.

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i dobivajte stručne savjete naših ljekarnika te obavijesti o najnovijim akcijama i popustima

Ljekarna Muhić-Car, Mrđen koristi kolačiće (eng. 'cookies') radi boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti web stranice. Više o uporabi kolačića saznajte u Pravilima privatnosti.